Monday, 23 September 2013

POSTING TIME!

assalamualaikum sayang sayang.
ecehhh perasan mcm ada yg baca belog nie je aku nie -.-'
cuba baca tajuk. haaa 
wait jangan buat muke mintak siku sbb dgr laaaaa bebelan aku dulu >.<
dengar tau?
HAHAA.

Posting time!
aku nak cerita pengalaman praktikal aku. boleh tak agak agak?
kalau korg ckp tak boleh , cuba pk balik nie belog sape empunya?
dapat dah jawapan dia? :D
aku tak pernah kisah pasal praktikal ni sampailah takdir aku bawak aku ke UNIKL RCMP.
bermuleeeeeeee zaman kestressan , kenaikkan badan , and ke posting-an .

SEM 3
->Inilahh the ferst timeee ever aku praktikal. aku dapat ke hospital Seberang Jaya.
memang rasa best ye laaaa kau tatau ape ape. Then boleh berjalan jalan lak sebulan fuh kau sure laa rasa heaven nak mati lagi-2 bg org yg asyik dduk serumah dgn parents HAHA. Tapi tak best mana pun , ada jugak time stress dia. Gile laa kalau aku cakap takda. Tapi aku hadap je. Ye laa, hadapp jee selagi boleh ye dak? 
-> Time kat Sj aku rapat dgn Mr Lee.Dia suke g ICU and ward lain. Nama dah trang2 cina but kalau dgr dia ckp hmmm korg sure pk dia melayu. Aku hyper sgt time nie, di sbbkan benda itu laa ada benda robekkan jiwa :) tayah laa tau k?


SEM 4
.Sem 4 pule? ehem ehem aku posting di Salam Hospital , Shah Alam . Hospital swasta and for the of course laaaaa patient SIKIT . HAHAH. Fuh uji iman minda and nafsu kot. ye laaa aku dah biasa serabut dgn ramai pt tetiba pt ciput . mati kutu mati akal mati jiwa raga kot. Plg ramai 8 org. Tipu laa kalau ckp aku tk bosan and tk ngantuk. HAHA tapi physio di sana best. rajin ngajar .
. Disinilah tempat aku tahu aku ada TORTICOLLIS. it's like what the hell? =.= teleng??? why ME??? HAHA until now aku sakit di bhg kanan, padah ooo padahh.


SEM 5
= Okay time aku sem 5 aku posting dekat dua tempat . total posting dua bulan laa. satu tempat sebulan. and tempat aku dapat semuaaaa 'DEKAT'. Sem nie puleeee ada tempat ke Kelantan. Aku takkan lupee laa muke aku cemana time tau aku ke kelantan, I was too confident until aku sendiri tak sangka aku dapat tempat DOUBLE K! 
=KELANTAN yee? hmm bg budak sosial lagi jahat tapi comel mcm aku , of course laa culture shock kejap. sbb klantan takda ape ape . sangat takda ape ape. and memang aku pk nak balik jee HAHA tapi tapi bile aku dah biasa, physio pun layan mcm family , timbul puleeeeee love bits. Believe it , aku panggil owner centre tu Ayahanda. HAHA.
= Second K it is KEDAH! yeah! HOSP SULTAN ABDUL HALIM , sg petani . haaaaa dapat pantai timur and utaghaa baq hang HAHA. Yg nie hosp kerajaan so pt mmg 'sikit' 
and system dkt sinii canggih angat, terkial gak aku. ehem aku baru dapat duty dkt Gym and ICU . satu kes pun aku takdapat lagiii *jerit smpai keluar anak tekak!!!
=Aku serumah dgn physio sini so so ingat senang? aku pergi icu dgn dia :( jadi jadi level pressure dia hmmm tinggi. Tipu kalau ckp aku tak malu. Malu sgt weh. tapi tebalkan muke kentalkan hati. sbb aku respect dia . dia keluaran KKM. dia tahu banyak. aku nie kelas pun tak masuk lagi HAHA. so student always wrong beby. just jawab je. if kena gelak okay that's fine. if kena marah it's also fine :) learn from the mistakes sayang. 



*kalau malu nak kena marah , then buat ape kau jadi student? buat ape kau tuntut ilmu? tak salah laa kasi jawapan yg acah acah betul . kau yg nak belajar. kau yg nak memahamkan diri kau. so semua atas kau. even kalau kau kerja pun, kau masih boleh dimarah apatah lagi kau jadi student. biar bodoh asalkan jangan malas sbb kalau kau malas kau akan jadi BODOH SOMBONG. 
*org akan nampak usaha kite , org akan nampak itupun kalau kau tunjukkan and once again aku pandai berkata kata kan? well aku pandai cakap je but if nak sembang dkt diri sendiri aku belur. HAHA.
*so korg dah besar kan? dah boleh pk semua sendiri kan? kan? so it's time to be a big gurl now sayang.. 

Friday, 20 September 2013

YOU.

you .
kau .
awak . 
dalam banyak banyak perangai , perangai yg paling ssh nak ramalkan ialah
perangai diri kita sendiri.
sbb ssh untuk kite listkan keburukan diri kite sendiri
ye la like what?
salah aku?
of course laaa aku takkan nampak HAHA.
sbb tu ada tegur menegur

susah nak kenal diri sendiri apatah lagi nak kenal dia.
once dh dpt sng lak nak hilang kan dia.
kirenye mcm kau ada byk mslh , disbbkan benda itu , 
kau hilang diri kau and tanpa kau sedar kau dh tolak semua org yg syg kan kau.
and it's soooo nottttt you!

kite nie , nak listkan salah org
cepat.
nak judge org .
cepat.
cuba ambil cermin . tgk muke kite dalam-2
kau rasa kau kenal diri kau?
kau boleh judge diri kau?
kau boleh tak bagitau semua perangai buruk kau?
SUSAH.
sbb kau cuba menidakkan benda yg nyata.
itu kite.
manusia.
suka bagi harapan palsu dkt hati sendiri.

aku taksuke hilang kawan.
sbb org akan judge aku jahat.
aah aku jahat.
sgt jahat.
org cari aku bila perlu.
itu org kenal aku.

siapa sangka kan?
aku hilang kawanbaik aku , 
gara gara dia sendiri tipu aku.
and aku kecewa dgn dia.
tp aku tk mrh sbb aku tahu itu bukan diri dia yg sebenar
dia keliru skrg
dia masih mencari diri dia
so ayat dia semua guna hati bukan otak.
aku masih sayang dia and akan sayang dia selalu.
kawanbaik weh. 
cukup la penah hilang dua org dulu.
aku percaya yg ni 
dia akan cari aku balik bila dia dh jadi diri dia.
aku percaya hati aku..

Just a Dream..

I was thinking about you , thinking about us .
Open my eyes .
It's only just a dream.

It's not fair.
Love brings more trouble and 
I gasp for air.

Jum bermimpi nak?
mimpi=dream.
Ada org dpt mimpi yg best .
And ada gak yg dapat nightmare .
Org ckp mimpi mainan tidor so jangan percaya sangat
But sometimes pernah jugak , apa kite mimpi itu la yg jadi kat alam nyata.
And legend says , if you still awake that's mean you are in somebody's dream.
hm boleh percaya ke yg tu?

Mimpi ye?
mainan yg Allah ciptakan untuk kite time kite tidor.
mimpi boleh jd petunjuk jugak,
hint untuk hidup kite . 
hidup kite sentiasa memerlukan kompas so kite tau la kite tak sesat jauh.

aku benci sebenarnya mimpi nie.
sebab aku selalu mimpikan orang.
agak agak org tu tidor malam lena tak ? HAHA
aku selalu mimpikan org yg tk love love aku .
jgn laaa tanya kenapa
mimpi kot.
mana leh kawal :D
sungguh aku tak suka. 
tapi payah nak switch , 
kirenye ssh laaa nak decide 'aku nak mimpi apa ye malam nie'
it's comes naturally honey. you can't control it.
demm demm demm yuuuuu.

aku benci , sbb kenapa mesti aku rindu dorg?
yes aku rindu tapi cukup laaa nak sedihkan aku.
mimpi ni pun.
keluar yg sweet mcm kasi harapan setinggi gunung everest
hakikatnya gunung lang pun tklepas.
bila dah mimpi mulee laaa teringat HAHA.


korang takleh nak pilih mimpi
takleh stopkan mimpi
takleh kawal mimpi.
korang cuma boleh TERIMA mimpi tu.
itu jee even pelakon dlm mimpi tu adalah org yg pernah korg syg.
chill hati kental kan?
if tak kental pun kan , please buat buat kental 
hati kite , kite yg rasa. 
JANGAN TUNJUKKAN KELEMAHAN HATI NIE. DIA ADA PERASAAN MALU JUGAK.


Monday, 16 September 2013

acah- acah

acah acah 
means tipu tipu 

acah acah kental
acah acah kuat
acah acah ego 
acah acah dewasa.
ayat sekarang..

orang buat kite
jangan kite buat orang
'eh mana boleh ! dia kena rasa ape yg aku rasa gak!'
'ish mana aci! dia buat aku walaweh gile babi punye teruk and dia tak kena ape ape?"

manusia mmg suka buat silap. Dari situ lah dorang belajar untuk menjadi manusia
maybe dgn buat salah dkt kau , buatkan dia jadi manusia yg lebih baik ?
Ramai org suke Karma sedangkan dorg taktau karma tak pernah wujud dlm Quran.
Allah maha adil. kenapa nak takot? 
orang kasi tahi kite kasi bunga.
if org tu betul2 nak start all over again dgn kite , bagi la peluang. Jangan ditanam ego and benci dlm hati.

Otak and hati nie matang seiring dgn umur.
waktu kau berbudak dlu. layan toraa , makan nyum nyum ,
berhingus lagi! ada kau pk pasal hati org?
yg kau tau if kau takdapat menan kau , sure kau nangis.
if kau happy , mmg takde ape dh dlm kepala kau. Gelakk jee.

Sama mcm otak..
dulu kecik2 ada kau pk masalah duniya?
takda.
yang kau tahu , g sekolah , g kantin , g kelas ngaji and tidor.
and skrg ..
sure kau byk berpikir 
'kenapa benda nie jadi kat aku?' 
'kenapa Allah uji aku if Dia sayang aku?'
kau dah mule berpikir ujian duniya.
kau dh mule pk salah kau.
berkorban untuk org yg kau sayang.
itu laaa kematangan otak.

Susah sebenarnya nak kuatkan otak.
Lagi lagi hati.
Dia mcm badan yg kecik cuba angkat dumbell seberat 50kg.
HAHAA over metafora aku =.='
tapi betul.
Nk positifkan otak.
Nk kentalkan hati.
Sangat susah tapi tak mustahil!

Org sekarang lagi suka bercakap drp buat.
Suka memberi . 
termasuk laa memberitahu masalah.

Jangan cepat letakkan hukum dkt orglain.
Satu jari tunjuk dorang , 4 jari lagi tunjuk kite.
Nak retakkan cermin orang , pastikan cermin kite clean and clear.
Bukan nye kite tkleh nasihat orang, boleh.
cuma pastikan kau ada ayat yg cukup kuat untuk defend diri kau and jgn buat benda yg kau halang dia buat.
kang diberi gelaran CKP TK SERUPA BIKIN.

ingat, 
setiap orang ada perang mereka masing-2
jangan kacau perang dorang.
menangkan perang kite dulu,
baru boleh relaks.

Thursday, 5 September 2013

Want.

Semua orang ada masa silam dia memasing kan?
And i believe that takde sorang pun suka masa silam dia dibukak balik. oh sakit oh.
and dorang jugak taksuke dijudge based on their's past.
setiap orang ada perang dorang memasing.
so baik kite focus dgn perang hidup kite drp sibuk komenn senjata perang org lain :)

Malam nie aku sayu hati sikit.
kenapa aku selalu takdapat lelaki yg aku nak?
kenapa bile aku dah syg someone sure ada something cames up.
WHY?
a big question .
tapi aku juga pikir positive. maybe ada Hikmah Dia :)

aku teringin and nak sangat ada lelaki yg otak sama mental dgn aku.
tahu bile aku bsg bile aku diam. ye la aku bukannya sepanjang masa bising.
tahu tahap kemanjaan aku. ok tahap veto baq hang.
tahu marah aku. jealous aku. ego aku. degil aku.
sabar aku. appereciate aku.
yg penting sekali an sayang aku no matter what happen la. 
tapi cm susah je?
aku nak sgt ada lelaki yg aku leh bawak gile. bawak serious.
sembang keling.
sembang politik.
komen gemok kurus.
shupping sesama.

Aku taklarat nak lepaskan lelaki yg aku sayang dah.
Now aku take a break and have a kitkat :D
aku tkjumpe lagi lelaki yg boleh buat aku nervous and boleh ngs sbb rindukan dia.
belum lagi.
insyaallah .
waiting is not my passion
but i know it's gonna be worth it.
insyaallah amin.

mesti korang buat muke gedik and cakap ' eeeee gatalnye aten nak berbeyf'
hello , itu ciri bakal laki aku.
aku tak kata nak bf kan?
aku just regard as 'lelaki'
lelaki yg boleh jd suami , beyef , kawanbaik , kawan gaduh .
aku tahu korang pun harap benda yg sama.
aku dh penat .
taknak dah in short relationship.
and sure kornag cakap dlm hati 'alaa aten habiskan study dlu laa jgn nak gatai'
ini cuma luahan aku.
aku mmg teringin untuk kenal lelaki seperti di atas.
kalau jumpe.
harap jumpe.
selamat malam kaum ciptaan Allah :)


Tuesday, 3 September 2013

datang balik.

okay selamat 3 sept kalian! 
okay izinkan la aku bebel kejap please?
korang,
kegilaan lama datang balik.
apakah?
bagaimanakah?
K POP! 
aku sudah bertahun taksuke kpop.
last suke it is SUJU !
tahun bile ntah.
aku hafal lagu sorry sorry sorry je and step tarian ingat lagi :O

k now aku tak addicted dkt lagu.
NO!
aku addicted dkt drama T-T *so sad
ini semua gara gara yana!
dia ajar aku tgk o&g. 
o&g it is Obstetrics & Gynecology.
kata pendeknya cerita pasal sakit puan la. beranak and paeds pun ada
how aku suke cerita nie?
mcm aku gilekan grey's anatomy.
dia ada medical punye time. loving punye time.
siap ada triangle love lagi tau.


k k biar aku ceritakan sinopsis dia HAHAA
cerita dia between dua org lelaki and sorg perempuan.
perempuan tu nama Hye Young , dia chief untuk o&g and gile terer buat C section!
first lelaki nama Lee Shang Shik . dia nie doc paeds and so tinggi and handsome. pandai masak. cakap lembut.
and lelaki second lak nama nye Jae Suk.
ok itu semua nama dlm cerita nie la. takde masa la nak hafal nama betul dorg -.-'

Ok story begins...
Hye Young tu pregnant anak ex dia , and time tu pulak dia baru ditukarkan kat Korea hospital.
dorg bertiga kerja di bwh satu bumbung yg SAMA.
and dtg laaa doc paeds tu. sbb hospital tu mmg perlukan pakar paeds.
Hye Young dgn Jae Suk dh kawan drp tadika. over 30yrs dah.
and Hye Young kenal dgn Shang Shik baru dua bulan.
entah la Shang Shik tu penyabar la bagi aku sbb dia try gak amik hati Hye Young.
Hye Young nie lak kasar ego degil acah acah macho HAAHA but she's got an beautiful eyes. seriously.
Shang Shik dh start suke Hye Young from the first day dorg jumpe but dia diamkan je.
and baru la Jae Suk tersuke Hye Young but Hye Young reject Jae Suk sbb bagi minah tu dia dh anggap Jae Suk cm abg sendiri. so takde love feeling even dh 30 yrs.
beza lak dgn Shang Shik baru dua bulan jumpe. Dorg dua dh rasa love bits tu dah. lagi2 bile Shang Shik hilangkan diri kejap g US terus Hye Young mcm sentap sbb dia g camtu je. alaa dah sayang kan -.-'
Shang Shik tau everything about Hye Young. Everything! and dia purpose Hye Young sbb nak g US sesama as husband and wife but Hye Young tknak g sane. but dia nak in relationship dgn Shang Shik.
sbb bagi dia relationship long distance nie takde la susah mana. if sebelah pihak penat dia boleh give up.
and yg paling aku suke dlm cerita nie , Shang Shik kena g US about 5 yrs. so if nak jumpe dorg kena sacrifice laa dtg untuk jumpe each other. and Hye Young siap cakap if lepas Shang Shik balik duduk korea and perasaan dia still sama sayang gile dgn Hye Young baru la dia terima cincin Shang Shik tuh sebab dia taknak relationship based on PROMISE and CINCIN,
they like and love each other. that's matter.
and ending dia mcm tahi! 
nak je aku jumpe director dia suruh buat sambungan -.-'
aku nak gak tahu cane relationship dorang. ish.
*nak tahu tu je,


MORAL.
aku banyak belajar kot dlm cerita nie.
how nak control emotion kau ,
how nak cope dgn masalah aku,
and learn to be frank to tell what fo u feel to someone you love ecehhh
and aku mmg feeling gile bahabi tgk cerita ni.
tidor kul 4 pagi.
semata k.
neway malam nie tgk lagi!
                                                               
                                                              shang shik and hye young
                                         

Monday, 2 September 2013

kesayangan.

selamat hari jadi wahai Malaysia tersayang
sudah 56 tahun kau .
kau bebas drp dicontrol oleh orglain.
aku sayang kau Malaysia.
kemana je aku pergi.
indon vietnam china.
kau jugak ada dlm hati aku Malaysia.
selamat hari jadi.

Ipoh.
aku rindu kau .
aku rindu mak bapak and kawan baik yg dduk dkt kau.
sungguh aku rindu.
aku hitung hari je nie.
bila dekat gaduh
bila jauh rindu.
perasaan rindu mmg akan timbul bile org tu or benda tu takde depan mata.

Kesayangan.
Harap sangat plan ke keyel berempat jadi. harap sangat.
kerana rindu teramat sgt dgn korg.
cousin terapat.
share same darah sama keturunan insyaallah kite jaga sesama sendiri kay ?

Hati.
aku sayang hati aku.
tapi aku tahu dia banyak sakit.
dia sakit.
aku dapat rasa dia sakit setiap kali dia cuba pump darah and feeling to flow sekali.
maafkan aku hati.

Manusia.
macam macam kaler kulit,
macam macam pangai
entah. pendek kata macam2.
biarlah orang nak cakap ape ke nak marah ke nak tuduh ke.
iyekan je okay ? sebab org dah marah.
kite melutut jilat kaki dia pun dia takkan sudi.
and hello kite ada maruah juga .
menangkan je si joyah joyah itu.